Doe sociaal:
Oudestraat

Toename leegstand winkels leidt tot actie in Overijssel

“Weet waar je koopt voor een leefbare stad”. Dat is de slagzin waar de winkeliers in Overijssel mee ten strijden trekken tegen de toenemende leegstand van winkelpanden in de binnensteden. Door de opkomst van het internet worden winkels steeds minder vaak bezocht. Alles kun je tegenwoordig vinden op het internet van printer tot koelkast. Waarom zou je dan de deur uit gaan om naar de winkel toe te gaan?

Te veel

Te veel winkels moeten hun deuren sluiten, omdat mensen alleen nog via internet spullen lijken te willen kopen. Dit is ook niet vreemd omdat het vaak goedkoper is dan in de winkel. Daarnaast ontvang je het gewoon lekker thuis. De prijzen van webwinkels zijn vaak lager omdat zij enkel een distributie centrum nodig hebben. Bij een winkel ligt dat anders, een hoge huur prijs, personeel en nog veel meer.

Gezelligheid en leefbaarheid

Gezelligheid en leefbaarheid zijn natuurlijk belangrijke punten voor een stad of dorp. Winkels kunnen daaraan een bijdrage leveren. Door een lege stad lopen is natuurlijk ook niet leuk, er is niets te kijken en er zijn veel minder mensen, een soort spookstad word het dan. De winkeliers zijn echter bang dat dit werkelijkheid word, als het zo doorgaat en in dit tempo is het bijna niet af te wenden. Door de leegstand holt volgens de winkeliers de leefbaarheid en gezelligheid van de binnensteden achteruit. Dit wil natuurlijk niemand. Winkelend publiek moet zich echter wel realiseren dat dit alleen voorkomen kan worden door weer naar winkels te gaan.